Korea sklidila v Brně sympatie

Málokterá národnost zaznamenala v poslední době v českém nohejbale takovou stopu, jako právě obyvatelé asijského kontinentu. Její kooperace s naším sportem v mnoha formách nám její některé zástupce od MS v Brně v roce 2016 představila velice vydatně. Ať už jako hráče, kteří se zúčastnili české ligové soutěže, nebo jako sparingy pro české týmy. Jejich nadšení a přistup strhnul českou nohejbalovou obec natolik, že turnaj v jokgu, korejském národním sportu podobném nohejbalu, který pořádal oddíl Čelákovic, byl zcela zaplněn. A také výjezdy českých výprav do Korei patřily k těm pravým, a po sportovní stránce maximálně efektivním zážitkům. Nyní se korejci vrací na místo činu. Na vrcholnou sportovní akci, kde si jako nováčci před 6 lety získali svou přízeň.


Celý článek o korejské výpravě čtěte na nohec.tv




Město Modřice navštívila nohejbalová reprezentace Jižní Koreje


Prostory Městské haly Modřice jsou již mezi nohejbalovou veřejností v naší republice proslavené a díky pořádání letošního Světového poháru klubů se o jejich kvalitě a skvělých podmínkách pro nohejbal dozvěděl i celý nohejbalový svět. A proto není divu, že reprezentace Jižní Koreje požádala město Modřice a místní klub o to, aby zde mohla v rámci přípravy před Mistrovstvím světa v nohejbale, které hostí Praha, sehrát přátelské utkání. 

Město Modřice prostřednictvím starosty města převzalo nad celou akcí záštitu a v úterý 1.11.2022 jsme tak na radnici města Modřice mohli přivítat celou 18-ti člennou korejskou výpravu. V ní byli nejenom hráči a trenéři, ale také president a visepresident svazu Jokgu Jižní Koreje. Ve velké zasedací místnosti modřické radnice tak pan starosta Ing. Mgr. Libor Procházka, MBA s panem místostarostou Ing. Antonínem Mazálkem, Ph.D. oficiálně v našem městě přivítali výkvět korejského nohejbalu. Oba zde předali každému členu korejské výpravy drobné dárky a také pan starosta obdržel od presidenta svazu Jokgu Jižní Koreje pana Hong Kyionga upomínkové předměty. 

Po tomto oficiálním přivítání na půdě města se pak již všichni odebrali do Městské haly Modřice, kde v 16,30 hodin začal celý sportovní program. Nohejbalisté Jižní Koreje jsou na každé akci díky svému chování a vystupování, ale hlavně akrobatické hře vždy miláčky fanoušků. A proto není divu, že tato akce přilákala doposud historicky největší návštěvu na nohejbal v naší nové hale. Na tribuně bylo kolem 250 nadšených diváků. Atraktivity této akce využila i Česká televize, které zde pořizovala rozhovory a další obrazový materiál pro plánované studio na blížícím se mistrovství světa. Na začátku ukázali korejští hráči ve vzájemném exhibičním zápase ukázku korejského národního sportu Jokgu. Ten je velice podobný našemu nohejbalu. V Jižní Koreji ho hraje více než dva miliony hráčů a asi padesát tisíc profesionálních hráčů Jokgu patří v této zemi mezi sportovní celebrity. Po této ukázce následovalo slavností zahájení utkání. Zde se u mikrofonu, s asistencí překladatelky korejštiny, střídali pana starosta Libor Procházka, president Hong Kyiong a předseda MNK Modřice Petr Jahoda. A po hymnách obou zemí již přátelský zápas mohl začít. Trenér MNK Modřice Petr Gulda, který je současně i trenérem české nohejbalové reprezentace, nechal z důvodu rizika zranění před šampionátem odpočívat nominované modřické reprezentanty Pospíšila, Rosenberka a Kopa. Za Modřice tak nastoupil tým složený ze zbylých hráčů A doplněný několika hráči B týmu. Trenérskou taktovku převzal trenér B týmu Jakub Spousta. Rozhodcování se ujal za českou stranu Patrik Iláš a za korejskou Kan Guemsik. Dle předem dohodnutého scénáře se hrál singl, poté dvojice, trojice, opět dvojice a na konec opět singl. Všechny zápasy se hrály dle mezinárodních nohejbalových pravidel. Výsledek utkání 4:1 pro Modřice není až tak důležitý. Co však bylo skvělé byl fakt, že dílčí zápasy byly velmi vyrovnané a s výjimkou jednoho debla se rozhodovaly až v koncovkách. Za modřické barvy pak poprvé, v takto důležitém utkání, nastoupila společně mladá dvojice Svoboda a Kolouch (se střídajícím Burianem), která i přes svůj věk 15 a 16 let dokázala svého debla brilantním způsobem vyhrát. Hráči Jižní Koreje si svůj jediný vyhraný zápas připsali až v posledním singlu. Diváci si tak celý podvečer skvěle užili a při závěrečné děkovačce ocenili oba týmy obrovským aplausem. 

Dovolte abych jménem Městského nohejbalového klubu Modřice poděkoval vedení města Modřice za podporu a záštitu této akce a celému korejskému týmu za to, že nás poctil svojí návštěvou. První listopadový den roku 2022 tak napsal další skvělý záznam nejenom do kroniky modřického nohejbalu, ale také samotného nohejbalu zaslíbeného města Modřice.

Petr Jahoda 

předseda MNK Modřice