Švýcarská mise přinesla spokojenost na všech stranách

Švýcarská asociace FUTNET přišla s nabídkou společného soustředění s českým výběrem, a to v rámci přípravy na blížící se Mistrovství světa.


Tato akce se bude konala ve dnech 14. - 16. 10. 2022 ve švýcarském městě Fribourg. Hráči měli od Švýcarské asociace hrazené ubytování včetně kompletního stravování. Na programu byl v sobotu dopoledne společný trénink a modelová utkání. V odpolední tréninkové jednotce poté proběhlo přátelské utkání mezi oběma zeměmi. Česko vyslalo do země helvétského kříže hráče širšího reprezentačního kádru, se kterými se na soustředění reprezentačního týmu před MS nepočítalo. Důvodem byl odpočinek reprezentačních hráčů, kteří by díky nabitému podzimnímu nohejbalovému programu mohli podléhat přetížení. Odjezd zapůjčeným mikrobusem byl v pátek, okolo 4. hodiny ranní. Z Nymburka vyrazil kustod týmu Petr Lukáš a hráči Daniel Bílý (NK AUSTIN Vsetín) a David Višváder (MNK mobilprovás Modřice). V Praze k nim přistoupil šéftrenér reprezentace Jiří Šmejkal a v Plzni poté Filip Hokr a Karel Hron (oba SK Liapor Karlovy Vary). V Německu se později připojil sekretář ČNS Vlastimil Pabián. Z nominace se omluvil David Majštiník z pracovních důvodů.

Z ohlasů jednotlivých účastníků je zřejmé, že akce splnila své účely a je hodnocena výhradně pozitivně. Přístup švýcarské asociace, hráčů a trenérů je vždy maximálně vřelý. Ani tato akce nebyla výjimkou, což dokládaly pocity ze sportovních, ale i mimosportovních aktivit v osobním volnu. Na závěrečné večeři si prezident Švýcarské asociace pochvaloval úroveň našich hráčů a přínos pro švýcarské reprezentanty před MS. Kromě toho bylo diskutováno předběžné pořadatelství MS žen ve stejném městě, pravděpodobně v termínu 20.-22.10.2023.

Trenér Jiří Šmejkal poděkoval všem našim reprezentantům za velmi dobré sportovní výkony a odpovědné vystupování po celou akci. Dík zaslouží i servis od Petra Lukáše a Vlastimila Pabiána.

Prezident Švýcarské asociace Gilles Grandjean osobně poděkoval prezidentu ČNS Kamilu Kleníkovi za zajištění této akce a požádal ho o vyřízení díků hráčům a realizačnímu týmu jak za předvedené sportovní výkony, ale také za velmi korektní a přátelské chování mimo sportovní aktivity během celého pobytu.

Model přátelského utkání byl sestaven následovně:

1. trojice / 1. singl / 1. dvojice / 2. trojice / 2. singl / 2. dvojice

Ve hře trojic a dvojic střídal trenér Šmejkal dle herní potřeby a uvážení. Sestavy nebyly fixně dané. Každopádně hra trojic byla založena na obsloužení v poli a na nahrávce smečaře a blokaře Hokra. V dvojicích se pravidelně střídal David Višváder, Daniel Bílý a Karel Hron. Ve hře jednotlivců nás v obou případech dokázal švýcarský reprezentant Gilles Grandjean porazit a ukázal tak, kde zaznamenali Švýcaři opravdový progres.

1.trojice 0:2 (8:11,5:11)

1.singl 2:1 (11:8,9:11,11:8) - hrál Karel Hron

1.dvojice 0:2 (5:11,4:11)

2.trojice 0:2 (9:11,10:12)

2.singl 2:1 (11:6,9:11,11:5) - hrál Daniel Bílý

2.dvojice 0:2 (6:11,9:11)

Celkově Švýcarsko - ČR  2 : 4

VIDEO