Kolumbijská MISE - poslední video - gracias y adiós

Tohle slovo jsme si v devadesátých letech spojovali spíše s akčními hrdiny běhajícími po jungli či pralese. Doba se však posunula. A díky dobré práci komise pro propagaci a zahraniční rozvoj, se v nohejbalovém prostředí podařilo tomuto slovu přiřadit hrdiny nové. Ti běhají po hřišti a kopou do balonu.


Po úspěšné asijské misi zde máme misi další – jihoamerickou.

V únoru letošního roku totiž Český nohejbalový svaz obdržel pozvánku na turnaj od prezidenta kolumbijské asociace sportu, který nese název Fotball tennis. Takhle se po roce 2000 říkalo na mezinárodní scéně také našemu nohejbalu, než se vývoj, pravidla a poté i název změnil. Takže se jisté společné rysy hry přes síť nabízejí. Pravidla jsou však výrazně odlišná, k čemuž se ještě dostaneme. Hlavními aktéry aktivní komunikace s Kolumbií byli Martin Flekač a Martin Spilka. Po dohodě na určitých podmínkách bylo jisté, že nová mise je na světě. Reprezentační trenér Petr Gulda s šéftrenérem Jiřím Šmejkalem nominovali smečaře Jana Vankeho a univerzála Ondřej Víta. Ty za komise reprezentace, zahraničních vztahů a propagace doplní Martin Spilka a Martin Flekač. Ten bude zároveň plnit roli dokumentaristy. V té se skvěle osvědčil již na zmiňované misi korejské. Proto se i za pomoci Michala Němce můžeme opět těšit na zajímavá videa a dokumentaci celé akce. A tak 1. 6. čeká tento výběr odlet na dalekou cestu, ale o to s jasnějšími cíli.

Ty lze rozdělit do tří pomyslných bodů.

1. Kolumbie a další jihoamerické státy, které se fotballtennisu aktivně věnují, jsou pro naše futnetové končiny velikou neznámou. Představit jim futnet a vzbudit v nich zájem pro naše sportovní akce jsou kroky důležité pro jakýkoliv další rozvoj a interakci. Státy jako Mexiko, Bolívie, USA, Paraguay, Argentina, Ekvádor…to jsou mimoevropské státy, díky kterým by mistrovství světa ve futnetu dostala opět nový obrovský náboj a potenciál.


2. Česká reprezentace, ačkoliv provozující jiný sport než ten, který se hraje v Kolumbii, je pro kolumbijce velice atraktivní. Díky nám chtějí svůj mezinárodní turnaj maximálně zpropagovat a z naší účasti co nejvíce vytěžit.


3. Aktivní propagaci futnetu zajistí přátelské utkání na futnetová pravidla, která budou místní reprezentaci detailně vysvětlena a budou mít i nějaký čas na jejich natrénování. Utkání proběhne v pátek, 3. 6. a to modelem trojice / dvojice / singl / dvojice / trojice.


A čím se pravidla fotballtennisu od těch futnetových liší? Kromě počtu dopadů a doteků míče téměř vším. Hřiště je užší a kratší (šířka – 3,7 m / délka 6,5 m). Výška sítě sahá do 120 cm a blokování je zakázáno. Boduje se tenisovým způsobem a hraje se na 6 gemů. Supertibreak pak do 10 bodů. Nejčastějším jevem při hře jsou tak univerzální hráči, kteří si precizní technikou v mezihře chystají své útoky vysoko nad síť, odkud se je snaží co největší razancí dostat do malého prostoru hřiště tak, aby co nejvíce odskočili a znemožnili tak soupeři kvalitní zpracování a následnou přípravu jeho útoku. Oproti našemu sportu se tak vytrácí technické balony, které hru zpestřují a oproti fotballtennisu rozmělňují.

Financování mise se skládá z několika zdrojů. Tím jedním je příspěvek asociace UNIF pro evropské účastníky kolumbijského turnaje, který činí 25 000 Kč. Kromě České republiky obdržela pozvánku také Francie, která je svým pojetím hry futnetu, tedy údery skákanými přes ruku, pro fotballtennis jistě vhodná a atraktivní. Ta se však turnaje nezúčastní a proto se její příspěvek uvolnil pro reprezentaci naší. Což je především vzhledem ke vzdálenosti a ceně letenek okolností velice příznivou. Ubytování a stravu po dobu turnaje hradí pořadatel. Dny mimoturnajové si každý účastník hradí z vlastních zdrojů. Martin Flekač si z vlastních zdrojů hradí celou akci.

Kromě již zmiňované dokumentace jednotlivých dní pobytu by se aktérům chtělo a mělo podařit zajistit také živé vstupy z turnaje.

A jak tomu již poslední dva roky bývá, ani nyní se celé akci nevyhnou covidová opatření. Přestup v americké Atlantě je podmíněn 24 hodin starým antigenním testem a příjezdovým formulářem. Kolumbie poté přijímá pouze osoby s dvěmi dávkami očkování. Cesta zpáteční je naplánována na 8. 6. odletem přes Ameriku do Mnichova.

A jaký je tedy harmonogram celé mise?

1. 6. - Odlet do Kolumbie

2. 6. – Trénink fotballtennisu

3. 6. – Přátelské utkání ve futnetu

4. – 5. 6. – Turnaj ve fotballtennisu

6. – 7. 6. – Volný program

8. 6. – Odlet do Mnichova

Již teď se těšíme na dokumentaci a celý přínos kolumbijské mise a přejeme všem aktérům hodně štěstí.


Obrázky hřiště:

Zúčastněné země:


Ukázka ze hry


Záznam z mise

1. 6. - Naše reprezentace vyrazila na dlouhou cestu


2. 6. - Po dlouhém letu naši reprezentanti dorazili do Kolumbie. Čekalo je vřelé přivítání a pak už se program rozjel jak na běžícím pásu. Po návštěvě místní televize, která o celé sportovní události a o účasti české reprezentace přinesla reportáž, čekal hráče první trénink a kontakt s balonem. Ten byl pod dohledem kamer a záznam a reportáž z něj tamní televize vysílala pro veřejnost.

Po práci zábava, jak se říká. A tak naši borci okusili specialitky z kolumbijské kuchyně, nasáli místní atmosféru a seznámili se se zdejšími lidmi a kulturou.


3. 6. - Dnes je dle harmonogramu na pořadu dne přátelské utkání s kolumbijskou reprezentací na futnetová pravidla. S dalšími zprávami a dokumentací vás budeme informovat.

Česká výprava veze ostatním účastníkům turnaje nohejbalové dárky, které věnoval ČNS.

A vše je už nachystáno pro domluvenou futnetovou exhibici.

Kolumbijské dívky vysocí středoevropané zřejmě zaujali :)

Futnetové pojetí hry Kolumbijské hráče a publikum zaujalo. O technických úderech zatím nemůže být řeč. Tento způsob útoku místní prakticky nemohou znát. Ze svého pojetí hry volí primárně razantní zakončení. A klasickým úvodním kamínkem v botě byl při přátelském utkání nekvalitní příjem, který si hráči nechávali příliš vzadu. Z čehož se jim mezihrou dostávalo hůře blíže k sítě a tudíž k nebezpečnému zakončení. Nicméně akce se těšila zájmu a splnila účel - seznámit místní s naším mezinárodním pojetím nohejbalu.

Podrobnou zprávu zpracoval Martin Flekač.

V pátek 03. 06. 2022 proběhl ve městě Chia (předměstí
hlavního města Bogoty) ve sportovní hale Coliseo De La Luna (Instituto municipal de recreaciony deportes) slavnostní nástup všech zemí (Kolumbie, Česká Republika, Bolívie, Ekvádor, Mexiko a USA. Bohužel země jako Chile a Paraguay svojí participaci odřekli). Slavnostního nástupu se zúčastnil prezident kolumbijského asociace a také starosta města Chia pan Luis Carlos Segura Rubiano.

Po slavnostním nástupu se odehrálo přátelské utkání mezi Českou Republikou (Jan Vanke, Ondřej Vít, Martin Spilka a Martin Flekač) a Kolumbií. Přátelské utkání bylo rozděleno na 5 dílčích zápasů (trojice, dvojice, jednotlivci, dvojice a trojice). Celkem 100 hráčů a 400 diváků sledovalo v hale toto utkání.

Česká republika vyhrála v poměru 5:0. V první trojice kolumbijská strana nasadila své nejlepší hráče a utkání bylo opravdu vyrovnané, nicméně hlavním rozdílem byl blok, protože kolumbijská strana nedisponuje vysokými blokaři.

První trojice – Spilka, Vít, Vanke – 2:0

První dvojice – Vít, Vanke – 2:0

Singl – Vít 2:0

Druhá dvojice – Flekač, Spilka – 2:0

Druhá trojice – Flekač, Vít, Vanke – 2:0

Po přátelské utkání se v restauraci se zástupci jednotlivých zemí uskutečnil technický meeting a losování týmů do sobotního a nedělního turnaje. Pouze ČR na meetingu měla kompletní zastoupení, jakožto VIP hosté. 15 týmů bylo rozděleno do 3 skupin pro 5-ti. První dva týmy postupují automaticky do pavouka a 2 nejlepší týmy ze třetích míst.

Po losování komise reprezentace (M. Flekač a M. Spilka) pozvala zástupce jednotlivých zemí na MS v Praze. Došlo k předání darů, které jsme měli od UNIFu a ČNS.

Video 1. - 3. den ZDE


4. 6. - V sobotu byly na pořadu dne základní skupiny mužů a žen v kolumbijském sportu. Česká Republika A (Vanke, Vít) byla ve skupina A společně s Mexikem A, Kolumbií B a D a Ekvádorem C. ČR poměrně lehce vyhrála svojí skupinu, pouze s Kolumbií B odehrála naprosto vyrovnané utkání a rozhodoval závěrečný tiebreak, kde ČR vyhrála 10:8.

Česká Republika B (Spilka a Flekač) byla ve skupině společně s Ekvádorem A, USA A, Kolumbií E a Mexikem C. V prvním zápase se ČR hledala a nedařilo se jí vůbec nic, příjem, nahrávka ani útok. Ostatní zápasy vyhrála a postoupila ze skupiny z druhého místa.


5. 6. - V neděli dopoledne odstartovali zápasy žen.

Kolem poledne začala vyřazovací část turnaje.

ČR A ve čtvrtfinále narazila na soupeře Kolumbie E. ČR poměrně lehce vyhrála 6:2.  

ČR B ve čtvrtfinále narazila na soupeře Kolumbie B, která opravdu patří ke špičce tohoto sportu. Rozhodujícím momentem byl ihned první set, protože ČR byla na servisu a tento set vyhrála. Poté, kdo byl na servisu, tak set ztratil. ČR vyhrála poměrem 6:4.

V semifinále ČR A narazila na soupeře Kolumbie C. Celkem jednoznačně ovládli tento set, a ČR vyhrála 6:2.

V Semifinále ČR B narazila na soupeře Kolumbie A. Bohužel zde se nepovedlo navázat na dobrý výkon ze čtvrtfinále a z důvodu špatné náhry jsme podlehli 6:2.

O třetí místo ČR B s Kolumbií C se nedokázala vyrovnat ze ztrátou semifinále a opět podlehla poměrem 6:3.

Ve finále byl důležitý opět první set, kdy ČR A vyhrála ihned svůj servis a poté se táhla na výtěžné vlně. Výhra 6:3 a celkové vítězství v turnaji.

Konečné pořadí:

1)      ČR A – Vanke a Vít

2)      Kolumbie A – Jose Amortegui a Joshua Bello

3)      Kolumbie C – Cristian Bonilla a Enrique Molina

4)      ČR B – Spilka a Flekač.


6. 6. - Reprezentantům skončil náročný program a nyní mají prostor pro své volné dny.


Video z 2. - 4. dne ZDE


7. až 8. - Dny osobního volna naše výprava využila k poznávání Kolumbie a jejích památek. Reprezentatni navštívili svatou jeskyni, hlavní město Bogotu, místní jezero, vyhlídku nad městem...a dnes už je čeká přesun na letiště a odlet do Evropy. Přejeme šťastnou cestu.


Video z 5. - 7. dne ZDE